Evangélikus Nagytemplom, Békéscsaba

Az Evangélikus Kistemplomtól alig 10 méterre, az utca túloldalán találjuk hazánk és Közép-Európa legnagyobb evangélikus templomát, a Nagytemplomot. Kiváló akusztikájának köszönhetően kedvelt helyszíne színvonalas komolyzenei koncerteknek.
A 18. század végére annyira megnövekedett a békéscsabai evangélikus lakosok száma, hogy a Kistemplom nem tudta befogadni őket, új templom építésének gondolata vetődött fel. A Nagytemplom helye kapcsán heves viták születtek, melyek során veszélybe került a Kistemplom fennmaradása is. Szerencsére azt a tervet fogadta el a gyülekezet vezetősége, miszerint a régi templom megmarad, s vele szemben épül fel az új. Telkéül 6 telket vásároltak meg. 1807-ben tették le az alapkövet, reménykedve, hogy néhány éven belül elkészül, de sajnos 1811-ben a nagy infláció miatt az építkezésre gyűjtött pénz elértéktelenedett, s az építkezés pár évre teljesen leállt, majd 1813-tól igen lassú ütemben folytatódott. Végül 1824. június 29-ére készült el.
A csabai Nagytemplom különleges és hazánkban igen ritka építészeti stílusban született. A 19. század elején hazánkban a barokk és copf stílus már letűnt, de a klasszicizmus még nem alakult ki. Az ebben az időszakban épült templomokat és épületeket empire stílusúaknak mondjuk. Az empire stílus nagyon sokban hasonlít a copf stílusra, kicsit több benne a klasszicizmusra utaló részlet, illetve nagyobb monotonitás jellemző rá (pl. a templomtesten körbe 20 db teljesen egyforma kiképzésű ablak van).
A templom legnagyobb evangélikus temploma a mai Magyarországnak, a történelmi Magyarországnak, a Kárpát-medencének és Közép-Európának. Az épület valóban lenyűgöző, mint hatalmas méreteiben, úgy díszítettségében és harmonikusságában. 3 emeletes, órapárkányos tornya 70 méter magas. A toronysisak a csillaggal együtt 15 méter. A falak puritánok, fehér és zöldes vakolatúak, az ablakok kék színűek. A hétboltszakaszos, rapidzmennyezetes, kétemeletes karzattal rendelkező tér ülőhelyeinek száma 3500, közel 5000 hívő befogadására alkalmas. A földszinten és a teret négy oldalról övező karzatok első emeletén rendes, templomi padok vannak, az ezeken elfoglalható ülőhelyek száma 2500. A második karzaton, mely három oldalról szegélyezi a templomteret egyszerű lócák találhatóak, közel 1000 ülőhellyel.
A szószékoltárat Dunaiszky Lőrinc pesti szobrász faragta fából.
Az oltárképet Leonhard Landau, a pesti rajztanoda tanára festette.
Sajnos ezt az eredeti oltárképet ismeretlen tettesek ellopták.
Helyére 2006. június 11-én Szeverényi Mihály békéscsabai festőművésznek a keresztefeszített Krisztust
ábrázoló “Elvégeztetett” című oltárképe került.
A szószékoltár legtetején allegórikus szoborcsoport található.
A Hit és a Remény térdel a trónuson ülő, lángoló szívet Istenhez emelő Szeretet előtt, hirdetve a Szentírás
igazságát: “Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három. ezek közül pedig legnagyobb
a szeretet.”

Az evangélikus nagy- és kistemplom meghatározó szimbólumává vált városunknak, Békéscsaba logója is ezeket az épületeket ábrázolja.

forrás: visitbekescsaba.hu