Munkácsy Emlékház

Az 1840-es években emelt klasszicista kúriát Steiner Jakab, az Apponyi-uradalom inspektora építtette lakóházául. Ez volt az egyik első lakóház a Gyulai úton az Ursziny – Beliczey-kúria mellett.

Az épülethez Munkácsy Mihály (1844-1900) világhírű festőművész szorosan kötődik. 8 éves gyermekként ugyanis árva lett testvéreivel együtt, ekkor még eredeti vezetéknevén, Lieb Mihályként. Ezeket a Lieb gyerekeket az édesanya családja, a Reök család tagjai fogadták örökbe, hogy gondoskodjanak róluk.

A Steiner-kúriába leánygyermek, Miska húga, Lieb Gizella került azon egyszerű oknál fogva, hogy Steiner úr felesége az árva Lieb gyermekek édesanyjának a nővére, Reök Karolina (a családban Saroltának hívták; 1801-1853) volt. Miska pedig a szintén Csabán élő testvérhez, Reök Istvánhoz került.

Miska nem csak az első éjszakáját töltötte Csabán a Steiner-kúriában 1853 tavaszán, hanem minden nap elsétáltak ide Pista bácsival ide ebédelni, illetve hogy a testvérek együtt játsszanak.

1853. december 6-án betyártámadásnak esett áldozatul a ház, ennek során pedig sajnos a nagynénit olyan súlyosan bántalmazták a felfegyverzett rablók, hogy kb. 5 héttel később belehalt a sérüléseibe. A legenda szerint Steiner bácsi annyira félt attól, hogy visszajönnek a rablók, hogy a háztól induló temetési menetet a ház ablakából nézte végig.

Steiner Jakab Gyulai úti lakóházát 1854-ben eladta a szomszédos kisnemesi családnak, az Omasztáknak. A család 1950-ig lakta a házat. Ekkor kilakoltatták az utolsó, még itt lakó családtagot, Omaszta Ilonát és államosították az épületet. Az 525 m2-es kúria átalakítására 1959-ben került sor, 3 helyiségét az MSZMP VI. kerületi pártházaként használták, ahol számos politikai beszámolót, tanfolyamot, közösségi rendezvényt, kisebb kiállítást tartottak. A további helyiségeket szükséglakásokká alakították, és még ma is élnek Békéscsabán olyanok, akik ebben a házban nőttek fel. Az udvart és az angolparkot szintén átalakították.

Miután 1988-ban kiköltözött a párt, elkezdődtek a ház átalakítási munkálatai. 1988-94 között közel eredeti állapotába állították vissza, hogy mint Munkácsy Mihály Emlékház nyissa meg kapuit a látogatók előtt. Az épület muzeális jellegű kiállítóhelyként működik, amely a jellegzetes, XIX. századi kisnemesi-polgári enteriőrt hozza közelebb a látogatóhoz. Különlegessége nem csak a 21 eredeti Munkácsy-festmény, amelyeket a Nemzeti Galéria kölcsönöz állandó kiállításra, hanem az eredetileg is ide vásárolt Omaszta-bútorok, amelyek a Békéscsasbai Evangélikus Egyház tulajdonában vannak, s amelyeket szintén állandó kiállításra kölcsönöznek. Ezeket a bútorokat akár láthatta és használhatta is Munkácsy, aki 1874-ben, már világhírű festőként is ellátogatott a városba, a nászútja alkalmával, illetve 1890-ben is megfordult itt. Talán a legkülönlegesebb az épületben, hogy ma is olyannak látható, amilyennek Munkácsy Mihály megismerte.

Az épület előtti terület 2005-ben újult meg, teljes körű felújítása a Modern Városok Program Munkácsy Kulturális Negyed Projekt keretében 2019-ben kezdődött.