Turisztikai célú fejlesztés Békés megyében

2019. február 27-én 11 órakor került sor a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a szabadkígyósi Wenckheim-kastély (GINOP-7.1.1-15-2015-00021) turisztikai célú fejlesztésének alapkőletételi ünnepségére.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg, nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak annak érdekében, hogy – adottságaikhoz igazodó módon – megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély ennek a nagyszabású fejlesztési programnak a keretében születik újjá. A historizáló, neoreneszánsz stílusban épült kastély Békés megye egyik legpompásabb kastélya, amelyet hatalmas park ölel körül.

Az épület „A szabadkígyósi Wenckheim-kastély turisztikai célú fejlesztése” című projekt (GINOP-7.1.1.-15-2016-00021) keretében 1 500 000 000 forint Európai Uniós forrásból újul meg, amelyet hazánk 1 511 500 000 forintos hazai támogatással egészített ki. A projekt összértéke így 3 011 500 000 forint.

fotó: turizmusonline.hu

A kastély infrastrukturális fejlesztési elemei

• A főépületben teljes tető és homlokzat felújítás, utólagos szigetelés és gépészeti munkák fognak megvalósulni, valamint teljes körű közműfejlesztésre is sor fog kerülni.
• Felújításra kerül a főépület földszintje, ahol kiállítótereket alakítanak ki, valamint vetítőterem, kávézó és ajándékbolt létesül.
• Felújításon esik át a torony, a félemelet és a pince egy része is.
• A megmaradt történeti padló- és falburkolatok, falfestések restaurálásra kerülnek.
• Részlegesen felújításra kerül a kastélypark, ahol egy tematikus játszótér létesül.

A kastély turisztikai fejlesztési elemei:

• A kiállítás hívószava „Vendégségben Wenckheiméknél”: a Wenckheim család aktív társadalmi életére és híres vendégszeretetére helyezi a hangsúlyt.
• Az új kiállítási tematika valódi látogatói élményen alapul, és olyan érzéssel tölti el a látogatót, mintha egy időutazás során, a Wenckheim család vendégeként érkezne a kastélyba.
• A hagyományos eszközök mellett lehetőség adódik a különböző élményelemek kipróbálására is, mint például: könyvajánló installáció a könyvtárban, festőállvány installáció, személyzeti hívócsengő-rendszer, divatinstalláció, vagy képeslap írása egy preparált íróasztalon.
• Az úgynevezett „napfényes műterem”-ben különböző korabeli háttérrel, izgalmas jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók.
• Kialakításra kerül egy vetítőterem is, ahol a családhoz vagy a kastélyhoz köthető régi filmek lesznek bemutatva.
• Az úgynevezett VR szemüveg segítségével a látogató a repülés élményét élheti át a kastély felett.
• Kialakításra kerül egy tematikus játszótér a kertben, amely a Wenckheim grófi családhoz köthető témákat idéz fel.
• Az egykori babaház helyén egy új, zsindelytetős babaház épül fel, kicsinyített formában.

 

Az esemény felszólalói

A rendezvényen Dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár (Miniszterelnökség) ismertette a kormányzati intézkedéseket műemlékeink felújítása és értékmegőrző fenntartása érdekében. Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos (Miniszterelnökség) bemutatta a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt érintő fejlesztéseit, Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője áttekintést adott a fejlesztési projekt régióra gyakorolt hatásairól. Az alapkő ünnepélyes elhelyezése után Takács Árpád megyei kormánymegbízott beszédében Békés megyét a lehetőségek hazájának nevezte és Balogh Józseffel, Szabadkígyós polgármesterével együtt köszöntötték a vendégeket és mondtak pohárköszöntőt.

Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramról

A program célja, hogy a műemlékhelyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is unikális, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg, amely valóban érdekli a látogatókat. A várak, kastélyok a fejlesztési koncepció alapján egyre inkább közösségi térként is szolgálnak majd, ha a vendég jól érzi magát bennük, jelentősen több időt tölt el, és ez növeli a bevételt, amelyekből a műemlékek fenntarthatók. 

Fontos cél tehát az épületek szellemi újjászületése is: fizikai rehabilitációjuk mellett a szellemi rehabilitációjuk is megvalósul. A várak, majd a kastélyok évszázadokon keresztül a magyar és az európai kultúra „fellegvárai” voltak. Most, a 21. századi igényeknek megfelelően újraértelmezett formában kapják vissza ezt a szerepüket, jól illeszkedve az épületek műemléki adottságaihoz. Olyan közösségi és kulturális terek kerülnek kialakítása, amelyek különböző művészeti ágakat felölelő programokat kínálnak a látogatóknak.

A komplex funkciót betöltő, többféle bevételi forrásra támaszkodó objektumok egy egységes rendszerbe foglalt láncot alkotnak majd, egységes, magas színvonalú turisztikai desztinációként. Az egyes vonzerők hozzájárulnak a kistérség gazdaságának az élénkítéséhez, a munkahelyteremtéshez és a vidékfejlesztési célokhoz, és úgynevezett multiplikatív hatással is rendelkeznek majd: a környező kis- és középvállalkozók rácsatlakozhatnak az Európai Uniós és hazai forrásból turisztikai vonzerővé fejlesztett, korábban romos és kihasználatlan műemléki szolgáltatások struktúrájára.

A program az ország egész területét lefedi. Művészettörténeti szempontból a legszínvonalasabb épületek szerepelnek benne, nemzetközi szintre emelve a kastély- és várláncot, amely a magyar épített örökség egyik legfontosabb megjelenítője lesz. A programban szereplő helyszínek mindegyike egységes arculattal és sztenderd szolgáltatási csomaggal, ajándékbolttal és kávézóval rendelkezik majd.

Külön figyelmet szentel a program a kastélyparkok újszerű hasznosítási lehetőségeinek: érdekes programkínálattal és jó infrastrukturális háttérrel felszerelve a helyszínen tartózkodás ideje többszörösére nyújtható egyfajta „történelmi szabadidőközpontként” működtetve. Ide sorolhatók a népszerű magánrendezvények, esküvői fotózások, csapatépítő tréningek, konferenciák.

forrás: turizmusonline.hu