Régi hely, új funkció: Hárommilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi kastély

Hárommilliárd forint európai uniós és kormányzati forrásból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély. A több mint 140 éves épületben interaktív tárlatokkal és a legkorszerűbb technológia segítségével mutatják majd be a nemesek hétköznapjait. A felújítás alapkövét szerdán délelőtt tették le.

A múltat úgy kell megbecsülni, hogy megőrzünk belőle darabokat, ilyen a szabadkígyósi Wenckheim-kastély is – hangsúlyozta a közszolgálatért felelős államtitkár a Békés megyei településen. Tuzson Bence kiemelte, hogy az élő kulturális emlékek megőrzése hosszútávon nem csak egy-egy régió kulturális gyarapodását, hanem turisztikai és gazdasági fejlődését is jelenti – ez tükröződik a kormányzati szándékban is. Hozzátette: a Nemzeti Kastélyprogramban és Nemzeti Várprogramban 39 épület újul meg 40 milliárd forintból.

A kastélyt 1,5 milliárd forint európai uniós és 1,5 milliárd forint kormányzati forrásból újítják fel. A térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás a környező települések turisztikai és gazdasági fejlődését is jelenti. Herczeg Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a Békés megyei turisztikai attrakciók hosszútávon összekapcsolódhatnak, vagyis a békéscsabai Munkácsy-negyed, a gyulai Almásy-kastély és várfürdő, illetve  a szabadkígyósi kastély közösen alkothat vonzó úticélt. Jelezte: ebben fontos szerepet játszik majd a Modern Városok Program részeként épülő Wenckheim-kerékpárút is, amely a megyében található Wenckheim-kastélyokat köti majd össze.

Fotó: Kugyelka Attila

A romantikus historizmus jegyében épült kastély viszonylag jó állapotban van, ugyanis mintegy 5 évvel ezelőttig iskola működött az épület falai között. Ettől függetlenül számos teendő akad majd rajta. Virág Zsolt, a kastélyprogramért felelős miniszteri biztos a beruházás elemei közé sorolta az épület új tetőzetének kivitelezését, a külső homlokzat felújítását, az utólagos hőszigetelés elkészítését, az új villamoshálózat kiépítését, a kert rendezését, a turisztikai szempontból fontos interaktív kiállítást, illetve az új kávézó és ajándékbolt kialakítását.

Azt talán kevesen tudják, hogy a Wenckheim Krisztina megrendelésére, Ybl Miklós tervei nyomán készült, négy bejárattal, ötvenkét szobával és háromszázhatvanöt ablakkal rendelkező kastély mellett nem csak a Wenckheim-gyermekek szórakoztatására szolgáló, külön babaház, hanem három csimpánz otthonául szolgáló állatház, úszómedence, tenisz- és lovaspóló pálya, sportrepülő-leszálló és úszómedence is épült. A kastély egyébként az 1960-as és 70-es években népszerű helyszínnek számított filmes körökben.

A felújítás a következő hetekben kezdődik el és várhatóan két évig tart majd.

forrás: behir.hu